U početku svoj način života određujemo sami, ali s vremenom i sticanjem odgovornosti sve veću ulogu u tome preuzimaju naše obaveze. Počevši od učenja, fakulteta, posla, porodice, svakodnevnice, briga i problema…primorani smo da potisnemo sebe zbog nedostatka vremena koje bi izdvojili za relaksaciju. Postajemo odlična podloga za razvoj stresa, nezadovoljstva i na neki način izvor negativne energije, jer smo prekinuli sponu i sklad našeg duha i tela. Osećate da je i vaše telo klonulo, napeti ste i nezadovoljni samim sobom? Šta čekate?! Brzo u akciju! Bilo da je u pitanju bol, tuga, nemir, strah ili sreća….zaplešite!

Ples vas oslobađa svih pritisaka i teži ka ravnoteži duše i tela koje spontano izražava svoju emociju. Smatra se da ples podstiče dobro raspoloženje, podiže samopouzdanje i doprinosi pozitivnom zračenju osobe koja se bavi s tim, kao i svaka druga fizička aktivnost u kojoj se opustimo i uživamo. A da je stvarno tako govori nam činjenica da ritmički pokreti podstiču lučenje hormona serotonina, koji je zaslužan za dobro raspoloženje, a nakon izvesnog vremena aktivira se i endorfin koji takođe ima isti efekat. Takođe, osobe koje redovno plešu češće rešavaju probleme na kreativan način, jer postoji mišljenje da se kod tih osoba luči i hormon kreativnosti. Jedna bitna karakteristika plesa, posebno za nas studente i osobe koje se mnogo psihički naprežu, jeste ta da ples povećava koncentraciju i pamćenje, sprečava razvoj demencije, što pokazuju i naučna istraživanja. Danas, većina nas provodi vreme baveći se nekim statičkim poslovima koji uslovljavaju nepravilno držanje tela, smanjenu fizičku aktivnost, usporen metabolizam. Pokreti usklađeni s muzikom dovešće vaše držanje tela u pravilan položaj, aktiviraće vaš metabolizam, što će usloviti i trošenje kalorija, i ne samo da ćete biti dobro raspoloženi, već ćete biti zadovoljni svojim izgledom i figurom. Često ga po rezultatima porede sa trčanjem na 100m. Oblikuje mišiće celog tela čineći ih vretenastim, a zavisno kojom vrstom plesa se bavite posebno jača određenu grupu mišića (npr. trbušni ples jača trbušne mišice, latino američki i standardni plesovi jačaju mišiće nogu i ruku…). Snabdeva telo većom količinom kiseonika i poboljšava cirkulaciju, jača srce i imunitet…uz to jača tetive i ligamente, a zglobove čini pokretljivijim. Već sam napomenula da je ples ustvari izražavanje emocija, zato osobe koje su sramežljive prirode, kao i osobe koje baš i nisu vešte na tom polju, mogu da nauče kako da pokažu nekome ljubav, poštovanje, a da to ne izgleda napadno ili neumesno.

Postoji jedna izreka koja kaže “PLES JE PESMA U KOJOJ JE SVAKI POKRET REČ“.

I zaista je tako. Ako još uvek postoji neko ko će da se brani izgovorom “ne znam ja da plešem”, moram da kažem da takve osobe NE postoje. Sve je stvar osećanja….prepustite se da vas vode, zaboravite probleme i iz vas će sami pokreti da se nadovezuju. Veoma je važno da budete opušteni kako bi dozvolili telu da se pokreće, a kad to postignete imaćete osećaj da ste tooooliko lagani da bi mogli poleteti poput pera na vetru. Možda nisam navela sve odlike plesa, ali je sasvim dovoljno da vas podstaknem na aktivnost i da vas zainteresujem za tu vrstu sporta. Ostale tajne otkrijte plesajući, pokrenite vodenicu sreće u vama i zaplešite.

OSTAVITE KOMENTAR