13 Jul

Bachata je romantična muzika čije su teme slomljeno srce i tuga. Izvorni naziv je bio „amargue“ (“gorčina” ili “gorka muzika”), i kasnije je nešto neutralnije ime „bachata“ postalo popularno. Muzika je nastala na selu i u siromašnim četvrtima Dominikanske Republike. Visoko društvo smatralo ju je izricajem siromašnih sve dok je note nosila akustična španjolska gitara. Međutim, 1990-tih, kada se počela koristiti električna gitara, bachata je postala svetski poznata i popularna.

Iz muzike je nastao ples.

Većina plesova zapravo su metafora života, tj. svaki od njih kroz pokrete priča ljudsku romantiku, smeh ili tragediju. Tako i bachata, senzualni ples koji su plesali robovi kako bi se razonodili nakon teškog rada u polju, govori o nesrećnoj i neostvarenoj ljubavi.

Bachata, znači ples uz pratnju žičanih instrumenata jer ga oni, kao i udaraljke, najčešće prate. Muzika je nalik boleru (što znači da je nežna i usporena), a u Dominikanskoj Republici se dugo smatrala nemoralnom jer se izvodila u opskurnim barovima i bordelima. Na radiju su je puštali tek nakon 22 sata! Celi svet je za tu vrstu muzike čuo kad je grupa Aventura napravila hit “Obsesion”. Ples je, međutim, još danas mnogima nepoznat.

Bachata se pleše u paru, partneri su priljubljeni jedno uz drugo, a muškarac je taj koji vodi. Osnovu čini serija jednostavnih koraka napred-nazad ili u stranu, koji svojom senzualnošću ples čine romantičnim i erotičnim. Dodatno se može začiniti mnogim maštovitim plesnim figurama.

Danas postoji nekoliko bachata-stilova, među kojima su bolero bachata, cabaret bachata, frontier bachata i romantic bachata.

Moderna Bachata (Nueva Bachata) je nova verzija tradicionalnog plesa koju je proslavila mlada generacija plesača. Sadrži više stilistički slobodnijih pokreta. A Bachata Tango je upravo ono što ime kaže: spoj Tanga i Bachate. To je dramatičan ples sa okretima, naklonima i dugim pauzama i plesači ostaju pripijeni jedno uz drugo. Bachata Tango je strani uticaj i nije opšte prihvaćen u Dominikanskoj Republici.

OSTAVITE KOMENTAR