8 Jul

Cha Cha Cha je ples koji proširuje porodicu latino-američkih plesova. Taj ples se uvrštava među najnovije pojave u razvoju afro-kubanske muzike, isto kao i Mambo, prvobitno je postojala samo muzička forma. Cha Cha Cha je  varijanta Rumbe i Mamba. Relativno brz, pleše se na malom prostoru i izričito je pun ideja i zaigran ples. Kreator Cha Cha Cha muzike je jedan muzičar iz Havane, Enrique Jorrin koji je 1953. godine razvio sporiji Mambo – Cha Cha Cha iz prebrzo odsviranog Mamba, ali nije stekao pravu slavu tim pokušajem. Mesto “rođenja” Cha Cha Cha je Palladium na Brodwayu u New York-u. Samo ime Cha Cha Cha može se smatrati ritmičkim delom muzike što muzičari razumljivo i jasno “izražavaju”, a plesači interpretiraju kroz tri mala koraka.

Chasse se sastoji od tri koraka koje plešemo u osnovnoj formi Cha Cha Cha. Moramo obratiti pažnju da širina koraka ne prelazi širinu naših kukova. Chasse možemo plesati s okretom ili bez, napred, nazad, u stranu ili u mestu. Kao rezultat prenosa težine na ispruženu nogu nastaje kretanje kukova za vreme plesa. Važno je da se svesno ne radi “ubaci zamah” kukova jer nije elegantno. Prirodno kretanje kukova nikad ne izgleda preterano. Kubanska muzika, odnosno ples prvo je osvojio Severnu Ameriku, gde je od 1954. godine postao najomiljeniji ples. Isto tako i Evropa je bila otvorena prema plesovima i muzici latino-američkog porekla i vrlo brzo u više zemalja Cha Cha Cha je postao vrlo popularan (npr. u Nemačkoj, 1957. Gerd i Traute Hadrich prvi put su prikazali ples na kongresu Društva plesnih učitelja Nemačke). Svojim čistim, jasnim ritmom i veselim figurama, mnogobrojnim varijacijama ovaj ples se brzo probio. Karakteristika mu je da se skoro svaka njegova osnovna figura može preneti u Rumbu. Naravno, mora se paziti da interpretacija prenesenih figura uvek bude u skladu sa karakterom plesa. Tokom plesa, plesni parovi se osećaju slobodnim, karakteriše ih dobro raspoloženje i međusobna očaranost. Samouvereni, malo se poigravaju s partnerom, a istovremeno i sa gledaocima.

Cha Cha Cha je kao i svi ostali latino-američki plesovi 1961. godine uvršten u takmičarske plesove. Od onda je među omiljeniim latino-američkim plesovima. Muzika je brza, temperamentna i isprekidana. Zanimljivo je da se Cha Cha Cha može plesati i na disco i pop muziku.

Karakteristike

  • Karakter: drzak, živahan, strastven
  • Kretanje: stacionarno, par se kreće u suprotne i iste smerove
  • Takt: 4/4
  • Tempo: 30 bpm
  • Naglasak: na prvom taktu
  • Dizanje i spuštanje: nema
  • Dinamika: odmereni pokreti, direktan i slobodna kretanja

Interpretacija

U ovom plesu naglasak je na nogama i stopalima. Koreografija ne bi smela dozvoliti previše prostornog kretanja. Velika pažnja se mora posvetiti usklađenosti ritma i pokreta.

OSTAVITE KOMENTAR