3 Jul

Hip hop ples se prvobitno igrao uz hip hop muziku, ili se razvio kao deo hip hop kulture. Hip hop muzika, a takođe i igra se može podeliti na staru školu (old school) i novu školu (new school). Hip hop plesni oblici su se pojavili kao nezavisni, i mnogi ljudi ga danas igraju bez obzira što imaju malo ili nikakve veze sa originalnom kulturom. Originalan igrački oblik u hip hop kulturi su stvorili subžanrovi, a jedan od njih je brejkdens.

Old school hip hop

U hip hop igru stare škole pripadaju stilovi koji su se razvili 70-ih i 80-ih godina i prvobitno su se igrali uz fank (funk) i hip hop muziku stare škole. Brejkdens (Breakdance) je najpoznatiji od svih hip hop stilova, i smatran je kao temelj same hip hop kulture. U 80-im godinama mnogi stilovi fank igre koji su se u originalu razvijali odvojeno od hip hopa, kao što su poping (popping) i loking (locking), počeli su da se stapaju sa hip hop kulturom, a nekad se ovi oblici igraju zajedno sa brejdensom.

Stilovi nove hip hop škole

Tokom 90-ih godina hip hop muzika se razvijala, i otišla dalje od fanka, ali je postala sporija, složenija i agresivnija. Ovo je oslobodilo put novim stilovima igre, i većina ovih igara su fokusirane kao suprotnost brejkdensa koji je dobro poznat po igračkim elementma koji se većinom izvode na podu. Novi stilovi igre su imali inspiraciju i u starijim uličnim stilovima (street dance) koji su se integrisali u nešto potpuno drugo i novo. Neki specifični stilovi nove škole su: krumping , harlem shake, snap dancing, grinding, chicken noodle soup i hyohy. Mnogi novi stilovi igre se mogu videti danas u muzičkim spotovima na televiziji (kao što je popularni MTV).

OSTAVITE KOMENTAR