3 Jul

U početku Quickstep se zvao “Quicktime Foxtrott” i “Charleston”, koji je preuzeo chasse korake. Quickstep je nastao u predgrađima New York-a. Stvorili su ga doseljenici sa Kariba i iz Afrike, početkom 20-ih godina prošlog veka iz Foxtrott-a, a oblikovan je 1927. godine. Ali ples je ubrzo pronašao svoj put do balskih sala New York-a i postao je jedan od najpopularnijih plesova.

Poreklom ovaj ples je sličan Foxtrotu. Oni su i nastali tako što su bendovi svirali istu muziku u dve brzine i od brze varijacije je nastao Quickstep. To je vrlo živahan i lepršav ples, za koji su karakteristični chasse koraci, neke vrste laganih poskoka, brzi okreti, a vidljiv je i uticaj Charlestona. Za Quickstep je karakterističan lagani polet, plesna zaigranost stopala i skoro geometrijski slagane figure. Plesni parovi se uz lepršavost, životnu radost, veliku fleksibilnost kolena i zglobova, kreću poput mehurića u vodi. Jedan je od popularnih i veselih plesova u svim plesnim školama. Tome je doprinela i činjenica, da je nakon II Svetskog rata prošao kroz temeljnu promenu stila, obogatio se malim, ritmičkim poskocima. Brzi tempo i karakter plesa izražava svoju jedinstvenost kroz bezbroj plesnih koraka. Od plesača se zahteva miran stav i držanje i čista tehnika stopala.

Quickstep se pleše kao peti ples na plesnim takmičenjima.

Karakteristike

  • Karakter: živahan, brz, poletan
  • Kretanje: brzo, trik koraci, mešavina poletnih i prizemljenih kretanja
  • Takt: 4/4
  • Tempo: 50 bpm
  • Naglasak: na prvom i trećem udarcu
  • Dizanje i spuštanje: početak dizanja na kraju 1., nastavak dizanja na 2. i 3., gore na 4., spuštanje na kraju 4.
  • Dinamika: fluidnost, poletno i prizemljeno kretanje

Interpretacija

Prilikom brzog kretanja dva tela mora postojati velika sinhronizacija, zajedničko razumevanje u korišćenju tenzija u nogama i zglobovima. Da bi postigli pravu muzičku interpretaciju vreme “slow” koraka se malo produži forsirajući potom oštru akciju na “quick” koraku.

OSTAVITE KOMENTAR