Ples je aktivnost koju najčešće činimo kada smo srećni ili kada se zabavljamo. Deca od najranijih dana obožavaju skakutati i izmišljati sebi svojstvene plesne pokrete. Ples je definisan kao ritmično pokretanje tela prema ritmu muzike. U svojim počecima, ples je bio motorička reakcija na određene emocije, posebno na veselje, strah, ljubav. Ples za decu ne mora biti samo ugodna telesna aktivnost uz koju se zabavljaju, već deca mogu imati višestruke koristi od odlaska na časove plesa.

Ples utiče na lični i društveni razvoj

Deca će odlaskom na ples razviti radoznalost i želju za učenjem. Stručnjaci se slažu da deca koja razviju želju za učenjem, uvek imaju uspeha u školovanju. Za većinu predškolaca koji kreću na časove plesa, ti časovi biće prvo mesto gde će se susresti sa postavljenim pravilima koje je važno poštovati, kao i sa rutinom koja nije postavljena od strane roditelja. Tako će imati priliku da nauče da slušaju naredbe i uputstva i učiti od drugih odraslih, što će svakako pozitivno uticati na kasniji razvoj njihovog karaktera i ličnosti. Od posebne koristi to će im biti pri polasku u školu.

Na časovima plesa naučiće značenje pojma “timski rad” u poprilično ranoj životnoj dobi, ali i kako ispravno komunicirati sa decom svojih godina, kao i saslušati ostale.

Fizički razvoj

Ples je svakako odlična aktivnost koja će deci pomoći u razvoju stabilnosti i motorike. Ples će decu naučiti kako pravilno skakati, kako održavati ravnotežu, skakutati, preskakati i svakako plesati.

Umetničke veštine

Ples je deo umetnosti. Deca će imati priliku da istraže svoju kreativnost, ali i naučiti koncepte muzike i ritma. Učestvovanje u plesnim predstavama (bilo samo u studiju ili na “pravim” nastupima) deci daje samopouzdanje i veru u sebe da mogu nešto postići.

Matematičko razmišljanje

Možda na prvi pogled zvuči pomalo zbunjujuće, ali osim što je umetnost, ples pomaže i u razvoju matematičkih veština. Časovi plesa obično osim samog plesa uključuju i osnovno brojanje, matematičke oblike, određivanje smera i pozicija, ali i merenja.

Sve nabrojeno, ali i još mnogo toga zanimljivog što će deca sama otkriti na časovima plesa, odlična je priprema za školu, ali i za kasniji život, a samu dobrobit osetiće tek u kasnijim razdobljima života. Ples pogoduje držanju tela, hodanju, gracioznosti pokreta, a svakako ne treba ni odbaciti druženja i prva prijateljstva. Vrlo je važno da na decu ne postavljate pritisak uspeha, već ih pustite da se u ovoj predškolskoj dobi pre svega dobro zabavljaju.

OSTAVITE KOMENTAR